сите категории
EN

Како да ја изберете вистинската јакна на отворено?

Време: 2022-04-18

Некои од најзбунувачките термини во опремата за отворено се имињата „тврда школка“ и „мека школка“. Кога повеќето луѓе ги слушаат овие два термина, мислат дека тврдото куќиште е токму тоа - цврсто на допир, водоотпорен и дише, помага да се отстранат врнежите и ве одржува суви. Кога станува збор за „мека обвивка“, повеќето луѓе мислат на топла, флексибилна обвивка која добро дише за време на вежбањето и може да се носи наоколу, но не многу при влажно време Одлична употреба.

Општо кажано, тие се во право. Но, напредокот во ткаенините овозможи овие технологии да се здружат на повеќе и различни начини. Некои јакни изгледаат и се чувствуваат како целосно водоотпорни меки школки. Постојат и хибридни јакни кои комбинираат водоотпорни материјали со меки школки, комбинирајќи го најдоброто од двата света. Па, како ви помага ова? Малку знаење оди далеку. Започнете со разбирање кои се опциите, а потоа применете ги на вашата планирана активност.

Да бидам искрен, не постои официјална дефиниција за поимите „меко“ во индустријата школка“ и „тешко школка". "Меки школки" станаа популарни пред околу една деценија, кога некои производители на ткаенини почнаа да произведуваат меки, еластични материјали кои можат да издржат ветер и слаби врнежи, но не беа целосно водоотпорни. На ладно и суво време, овие "меки школки" трошат 70 % или повеќе од нивното време на надворешниот слој. Првите меки школки го добија тоа име за да можат да се разликуваат од тврдите, херметички, но поотпорни на временските услови на стандардните технички јакни.

Сега, да се вратиме на разговорот за тешко школкас. Ткаенината со кора е во суштина сендвич. Вообичаено, тврдите школки користат порозни водоотпорни/дишечки мембрани. Ова е месото од сендвичот, најважниот центар што ги блокира врнежите, но дозволува потта да помине низ него и да се оддалечи од телото. Најпознатата од овие мембрани, на пример, се користи во материјал направен од тефлонски тефлонски материјал (но мембраните може да се направат и од различни други материјали). Важно е дека оваа мембрана ја прави јакната водоотпорна.

Самата мембрана е многу тенка и растеглива; не може да се користи сам како јакна или панталони. Затоа, се нанесува на внатрешната страна на ткаенината за да ја направи ткаенината водоотпорна. Потоа, за целосна хидроизолација, сите шевови се запечатени со водоотпорна лента. Така, надворешната ткаенина може да биде тврда или мека, но резултатот е ист - водоотпорна школка.

Конечно, користете други слоеви. Оној што ја поврзува мембраната со надворешната ткаенина. Потоа, обично има некој вид заштитен слој одвнатре за да не се истроши мембраната одвнатре. Откако ќе се спојат, сите овие слоеви изгледаат и се чувствуваат како еден слој ткаенина.

Сепак, Уште еден чекор: Вообичаено, третман наречен DWR (што значи трајно водоотпорно средство) се применува на надворешноста на куќиштето. DWR предизвикува пелетите да се подигнат и да се тркалаат од куќиштето. Бидејќи е толку ефикасен, луѓето често мислат дека гледањето на DWR на работа значи дека куќиштето е водоотпорно, додека во реалноста, DWR е само првиот слој на заштита; мембраната е она што навистина ја држи водата подалеку од кожата. (Третманот DWR може повторно да се нанесе на јакната откако ќе се носи.) Така, спојте ги сите овие слоеви и ќе имате тврда обвивка.

Спротивно на тоа, меко Генерално се смета дека школките користат помеки ткаенини, често механички растегливи, кои обезбедуваат добра заштита од временските услови преку самата ткаенина, а не преку мембраната. Сепак, како тешко школки, тие обично се третираат со DWR.

Денес, облеката произведена во фабриката Prowin комбинира технологија на мека и тврда обвивка. Школка што се чувствува мека однадвор може да има многу ефикасна водоотпорна/дише мембрана одвнатре. Има и „хибрид“, обвивка што комбинира меки и тврди материјали и филмови за подобра заштита на некои делови од телото, а на другите поголема еластичност и дише.

Па, како да изберете јакна со тврда или мека школка, или некоја комбинација од двете? Поврзете ги материјалите и дизајните со активностите што сакате да ги правите и времето со кое ќе се сретнете.

Најлесен начин да се погледне е тоа тешко школка е за кога ви треба максимална заштита од обилни врнежи или кога нема да се движите наоколут. Изберете мека футрола кога сте на отворено и треба да продолжите да се движите, особено на ладни места.